Pierniczki wigilijne kruche (200 szt.)




"Pierniczki piekłam w listopadzie, z przepisu, który widniał na ulotce promującej pożyczki świąteczne z Alior Bank. Pożyczki nie wzięłam, ale przepis wykorzystałam w tym roku (usunęłam z niego orzechy i cynamon). Wyszło mi ok. 170-200 średnich ciasteczek (30 z nich spaliłam na czarno, bo pieką się naprawdę szybko i na nadążam wykrawać na czas). Są bardzo słodkie, karmelizowany cukier trzeszczy w zębach, a miód i kakao nadaje im ładny piernikowy kolor. Ze szklanką mleka ? Bajka ... "

Składniki: 
1 kg mąki pszennej, 400 g miodu, 400 g cukru pudru, 200 g margaryny, 2 jajka, 2 łyżki kakao lub kawy zbożowej, 1½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2-4 łyżki siekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie przyprawy do piernika.

Przygotowanie:
1. Rozpuść margarynę w rondelku. Odlicz i podgrzej miód, aby był płynny.
2. Wymieszaj z sobą suche składniki. Dodaj dwa jajka i orzechy.
Do miski ze składnikami dolej margarynę i miód - wymieszaj.
3. Zbij w kulę kruszące się ciasto (mi kul wyszło 5 kul większych od pięści).
4. Weź 1 kulę i zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i kleiste. 
5 rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wykrawaj ciasteczka.
6. Ciasteczka pieką się 8-10 minut (bardzo szybko), rosną nieznacznie. Wstawiamy je do piekarnika ustawionego na 180 *C. Tak samo dobrze pieką się wstawione do zimnego jak i do nagrzanego. Po upieczeniu dekoruj.


Komentarze